Op de atletiekbaan in Winterswijk wordt wekelijks gewerkt aan herstel en onderhoud van fysiek functioneren. Met veel enthousiasme komt een groep van inmiddels zes personen bij elkaar om te ‘fietsen’, ‘rennen’ en kracht en coördinatie te trainen.
Hoe het begon
Een nog redelijk fitte 75-plusser, altijd hardloper geweest, kon en mocht na een knieoperatie niet meer hardlopen. En hardlopen was zijn favoriete bezigheid om in conditie te blijven. Fysiek, maar vooral ook psychisch had hij het hardlopen nodig: “met de kop in de wind om het hoofd leeg te maken”. Deelname aan een hardloopwedstrijd zou hij graag weer willen en zo gebeurde. Een Alinker-clinic werd gestart, met als doel deelname aan een 3 km hardloopwedstrijd in de buurt.
In acht weken trainden drie fanatiekelingen op de knalgele loopfiets Alinker en de NRG-bike (zie foto) tot het niveau van de wedstrijd. Onder begeleiding van Maike Slotboom, fysiotherapeut, en ikzelf, beiden werkzaam op de geriatrische revalidatieafdeling van Stichting Zorgcombinatie Marga Klompé en trainer bij de atletiekvereniging, werd met veel energie en plezier gerend. Iedere week kwam er een 200m- of 400m-rondje bij. Een knieoperatie, een doorgemaakt CVA en MS maakten dat ondersteuning van een Alinker nodig was om te kunnen rennen.
Hoe het nu gaat
Na deze grote uitdaging werd de wekelijkse training doorgezet en werd langzaam de groep uitgebreid naar zes deelnemers in de leeftijd van 50 tot 77 jaar. Voor een deel van de deelnemers is dit een vervolg op hun geriatrische revalidatie in ons verpleeghuis Pronsweide na een doorgemaakt CVA of een neurodegeneratieve aandoening. Ook na de revalidatieperiode zien we nog een prachtig herstel: toename van balans en kracht, en afname van stemmingsproblematiek. Ook het uithoudingsvermogen krijgt een boost. En niet het minste, het sociale aspect, samen kunnen sporten geeft enorm veel energie. Zoveel, dat het de MS-verpleegkundige en fysiotherapeut verbaast.
Het leuke is dat we nu al tijdens de revalidatie bekijken of deze sportgroep passend kan zijn en indien mogelijk testen we de Alinker al tijdens de revalidatieperiode. Hoe mooi zou het zijn als deze sportgroep een duidelijke plaats kan krijgen in het programma na revalidatie. Dat de Alinkers bekendheid hebben en geaccepteerd zijn.
Enkele quotes:
– snelheid maken is zo heerlijk
– erbij horen voelt goed
– weer of geen weer, ik ga gewoon, daarna ben ik helemaal opgeladen
– ik had niet verwacht dat ik op mijn leeftijd nog aan wedstrijden zou meedoen
– ik voel spieren die ik nog nooit eerder gevoeld heb
De Alinker
De Alinker is ontwikkeld door Barbara Alink voor haar moeder die na een doorgemaakt CVA absoluut niet met een rollator door het leven wilde en hiermee deel kon blijven uitmaken van het leven dat ze wenste, zoals bijvoorbeeld een museum blijven bezoeken en een wandeling maken samen met anderen.
Wij hebben er een sporthulpmiddel van gemaakt en hebben een doel; zoveel mogelijk mensen op de Alinker laten bewegen, of op alternatieven zoals de NRG-bike of racerunner. Zodat we hiermee bereiken dat iedereen kan sporten en/of in beweging kan blijven met een beperking door welke aandoening dan ook. En hiermee deel kan nemen in de maatschappij. Samen met fysiotherapeuten van Amsterdam UMC willen we verder onderzoek doen naar de effecten van de Alinker op fysiek en psychisch welzijn.
Na de revalidatie
Daarnaast hebben we dit idee bedacht om onze revalidanten na hun revalidatie nog beter in beweging te houden.
Hebben jullie hier ook ervaring mee en zijn er meer voorbeelden in het land die beweegprogramma’s als nazorgrevalidatie inzetten? Laat het ons weten, we horen het graag. Plaats jouw reactie onder dit bericht op Linkedin.
24 februari 2021
Nicole Haarman
Specialist ouderengeneeskunde/kaderarts GR
Stichting Zorgcombinatie Marga Klompé, locatie Pronsweide, Winterswijk