Op vrijdag 1 april 2022 vond de succesvolle themadag Voeding & Revalidatie plaats in het sfeervolle FIGI-Theater in Zeist. Een dag die Studio GRZ organiseerde om het belang van goede voeding in de revalidatie te onderstrepen.
De boodschappen die op deze themadag op het lijstje stonden ….
- Aandacht voor het juiste eten en drinken in de (geriatrische) revalidatie is belangrijker voor herstel dan we aanvankelijk dachten!
- Elke revalidatie-organisatie zou daarom een doordachte visie moeten hebben op de relatie tussen revalideren en voeding….
- Naast goede voeding tijdens het revalideren, moet het eten en drinken tijdens het revalidatietraject ook lekker en gezellig zijn!
- Dat maakt dat we samen verantwoordelijk zijn voor eten en drinken in de revalidatie….
Vanuit diverse zorgorganisaties die geriatrische revalidatie aanbieden waren veel professionals aanwezig die hun expertise op het gebied van goed eten en drinken wilden verbeteren. Juist de aanwezigheid van veel verschillende beroepsgroepen/disciplines maakte het mogelijk om vanuit diverse perspectieven met elkaar te discussiëren. De aanwezige diëtisten, verpleegkundigen, verzorgenden, logopedisten, fysiotherapeuten, voedingsassistenten, facilitaire medewerkers, teamleiders en managers werden bijgepraat door een elftal sprekers. Het was goed om te horen hoe de hoogleraren prof. dr. Jos Schols, prof. dr. Wilco Achterberg en prof. dr. Fred Brouns de onderbouwing van het belang van goede voeding belichtten. En de aandacht voor innovaties (Justin Kerkmeijer met 3d food-printing), inzet diëtetiek (Jennifer van der Reijden), ethische dilemma’s (Theo de Zwart Harpal), een restaurant-concept (Marco Wisse) en de duurzame, ambachtelijke keuken (chef-kok Willem Nijland) maakte het aanbod van deze dag zeer gevarieerd. Twee organisaties gingen met elkaar nog de strijd met een pitch waarin zij hun ‘best-practice’ presenteerden. Zorgboog/Oktober (Anne van Els) won hierbij met nipt applausverschil van Zorgbalans (Karin Kouwenoord) en ging met een mooie cadeaubon naar huis. Kortom, een boeiende, succesvolle en bovenal gezellige themadag.
We bedanken alle aanwezige deelnemers voor hun interactieve inbreng en natuurlijk ook Nutricia, Daily Fresh Food en Fijnproevers voor hun partnerschap.
Voor degenen die de presentaties nog terug willen kijken. In onderstaand overzicht zijn ze als PDF terug te vinden.
- Inleiding op voeding: Doe maar gewoon, dat is gek genoeg! – dr. Bianca Buijck
- Kwetsbaarheid, ondervoeding en sarcopenie een drie-eenheid om in de gaten te houden in de geriatrische revalidatie! – prof. dr. Jos Schols
- Ondervoeding in de geriatrische revalidatie – prof. dr. Wilco Achterberg
- Voeding voor optimale revalidatie: het verschil tussen een olympisch atleet en een revaliderende oudere is kleiner dan dat u denkt! – prof. dr. Fred Brouns
- 3D Voedsel Printen – Justin Kerkmeijer MSc
- Onze adviezen in de praktijk: waar lopen we tegenaan? – Jennifer van der Reijden
- Mag alles wat kan? Dilemma’s op het grensvlak van de medische ethiek in de geriatrie? – drs. Theo de Zwart Harpal
- Oktober en Zorgboog hongerig voor samenwerking – Anne van Els
- Excercise is King, nutrition is Queen, put them together and you’ve got a Kingdom – Karin Kouwenoord
- De kracht van de keuken: wat valt er te kiezen? – Marco Wisse MBA
- De ambachtelijke keuken: aandacht voor smaak, geur en beleving – Willem Nijland
Foto-impressie van themadag Voeding & Revalidatie: