Op vrijdag 24 juni was de authentieke Ceciliakapel van Kontakt der Kontinenten (Soesterberg) gevuld met ambitieuze VVT-bestuurders, directeuren, managers, beleidsadviseurs en specialisten ouderengeneeskunde. Zij waren bij elkaar gekomen om met elkaar te bespreken of de ‘Geriatrische Revalidatie’ toekomstbestendig is. De vraag lag op tafel of ‘het heden voortgezet moest worden of juist niet’. De nadruk lag op het tweede deel van deze vraag. Wat zijn de ontwikkelingen richting de toekomst. Welke rol gaat eenieder daarin spelen?
De zeer betrokken deelnemers aan deze dag waren heel actief in de discussies en bekleedden het podium met briefjes met ‘vragen die vandaag beantwoord moeten worden’.
De sprekers op deze Bestuurdersdag belichten het vraagstuk vanuit verschillende perspectieven. In het ochtenddeel van het programma lag de focus vooral op de ontwikkelingen, geleerde lessen, kansen en samenwerking binnen de acute (integrale) ouderenzorg met de sprekers Ton Poos (vice-voorzitter bestuurlijke kerngroep Revalidatie & herstel van ActiZ en bestuurder Vilente), Guus Schrijvers (gezondheidseconoom en oud-hoogleraar Public Health), Susanne Smorenburg (projectleider Leernetwerk Acute Ouderenzorg, Amsterdam UMC) en Willem Wiegersma (bestuursvoorzitter Basalt Revalidatie.
De lunch in de sfeervolle Wintertuin werd binnen en buiten in het zonnetje volop benut om met elkaar ideeën voor de toekomst uit te wisselen en natuurlijk gezellig bij te praten.
Het middagprogramma was opgebouwd rondom het thema ambulante revalidatie. Hoe kan dat in de toekomst efficiënter en vaker ingezet worden? Passen de huidige regels en wetgeving nog wel? En is ambulante revalidatie onmisbaar voor de toekomst? Het thema werd vanuit diverse perspectieven belicht door Arnold Jongeburger (partner Studio GRZ), Sabine Taal (Ministerie van VWS), Tjitske Vreugdenhil (Zorginstituut), (virtueel) Karen Werkman (NZa) en Ellen Vreeburg (specialist ouderengeneeskunde, kaderarts geriatrische revalidatie en manager Vivium. Ronald Schmidt (bestuurder Cordaan) slaagde er in het interview met dagvoorzitter Roland van Peppen (partner Studio GRZ) in, de op het podium verzamelde resterende vragen van de aanwezige deelnemers te beantwoorden. De wrap-up van de dagvoorzitter eindigde met de oproep aan iedereen om de komende week in de eigen organisatie samen met de bestuurder om de tafel te gaan zitten. En in dat gesprek elementen van deze dag om te zetten in ‘de uitdaging voor de eigen organisatie voor de toekomst’. De statements van deze dag kunnen daarbij behulpzaam zijn: ‘Bestuurders toon lef’ en ’Samenwerking is de sleutel voor de toekomst’.
De handouts van de presentaties van alle sprekers zijn terug te vinden onder de foto-impressie op deze pagina.
Hieronder tref je een foto-impressie aan van deze goedbezochte en succesvolle dag.
Hand-outs Presentaties Bestuurdersdag 2022
- dr. Roland van Peppen – Op zoek naar een toekomstbestendige geriatrische revalidatie
- dr. Ton Poos – De toekomst van Revalidatie & Herstel vanuit perspectief ActiZ: Hub naar huis!
- prof. dr. Guus Schrijvers – Pakt de VVT-sector in voldoende mate haar rol in de acute integrale zorg voor ouderen?
- dr. Susanne Smorenburg – Lessen uit het Leernetwerk Acute Ouderenzorg: innovatieve invullingen voor de VVT in de acute zorg
- drs. Willem Wiegersma – Vormen van regionale samenwerking in de revalidatie
- drs. Arnold Jongenburger – Ambulante geriatrische revalidatie onmisbaar voor een toekomstbestendige ouderenzorg
- dr. Tjitske Vreugdenhil & Sabine Taal – Vooruitblik op nieuwe kaders, regels en bekostiging van de kortdurende ouderenzorg
- drs. Ellen Vreeburg – Regeltjes staan de beste revalidatiezorg voor ouderen in de weg
- dr. Ronald Schmidt – In gesprek over toekomstbestendige ouderenzorg (geen handout, discussie met de zaal)