Ik werk al heel wat jaren als fysiotherapeut in de geriatrische revalidatiezorg (GRZ) en maak daarbij sinds 2012 gebruik van de iPad. In dat jaar heb ik samen met een cliënt op het Topaz Lustrumsymposium “Dokter, er moet nu toch echt wat gebeuren” gedemonstreerd wat de toegevoegde waarde kan zijn van een tablet voor iemand met een lichamelijke beperking. Naast reguliere zorg en behandeling ontwikkelt Topaz sinds twee jaar nieuwe manieren van ondersteuning en zorg, bijvoorbeeld met behulp van technologie. In dat kader nam ik in 2013 deel aan een pilot om de mogelijkheden van de iPad verder te onderzoeken o.a. in behandelingen die ik als fysiotherapeut, werkzaam in de GRZ, biedt.
Pilot
De pilot werd een lange zoektocht naar de juiste apps en het kostte ook heel wat vrije uurtjes om erachter te komen wat wel, maar ook vooral wat niet werkte. Ik begon de apps te bundelen in mapjes en kwam tot de volgende kerngroepen: voorlichting, klinimetrie en therapeutische apps. Alle apps die ik de afgelopen paar jaar heb verzameld, zijn hier naar mijn idee ergens onder te brengen.
Gebruik van apps
Ik gebruik nu regelmatig apps op de iPad voor onder meer bewegingsanalyses, transferadviezen op maat en ik gebruik oefenapps voor bepaalde doelgroepen zoals Parkinson en CVA. Ook geef ik met behulp van de iPad voorlichting over allerlei ingrepen of aandoeningen, afhankelijk van de behoefte van de revalidant. Voor het gebruik van de apps vind ik het belangrijk dat de ze makkelijk in gebruik zijn (intuïtief) en dat het tijdbesparend is.
E-health bij revalidatie
Sinds 2014 werk ik binnen dezelfde organisatie, maar op een nieuwe locatie, namelijk in revalidatiehotel Topaz Revitel. GRZ in een nieuw jasje, leuk! In oktober 2015 werd mij hier de kans geboden om een nieuw integraal regie & communicatieplatform te testen, genaamd iQare. Het was voor mij een compleet nieuw systeem waar ik eerst mee moest leren werken.
De revalidant krijgt op zijn kamer een groot touchscreen waar ik allerlei content op kan aanbieden door icoontjes aan te maken. Het systeem kan veel bieden: video’s van oefeningen, het aanbieden van informatieve films en folders, de mogelijkheid om te beeldbellen, weekagenda’s van de cliënt met therapietijden en afspraken kunnen erop en websites die belangrijke informatie bevatten kunnen worden aangeboden. En dit is nog maar een greep uit de mogelijkheden. Momenteel ben ik bezig om via een online beeldverbinding contact te maken met een familielid in het huis van een nieuwe revalidant, zodat wij via een app op haar telefoon de thuissituatie kunnen bekijken. Live kijken naar de thuissituatie van een cliënt en zo goed kunnen zien waar de mogelijke aandachtspunten liggen voor de revalidatie lijkt mij een enorm pluspunt. Zo kunnen we de revalidatiedoelstellingen nog veel beter aanpassen op wat er nodig is om terug te keren naar huis.
Voor iedereen
Ik merk dat de cliënten het heel leuk vinden om met het systeem te werken, ook al hebben sommigen weinig kennis van computers. Ze worden er spelenderwijs steeds beter in en ik help ze uiteraard door uit te leggen hoe het systeem werkt en pas het systeem waar nodig voor hen aan. Dat laatste wordt steeds makkelijker, aangezien alle bestaande iconen met daarachter de informatie of films makkelijk op afstand per cliënt of cliëntgroep aan- of uitgezet kunnen worden, afhankelijk van wat er nodig is. Momenteel denken we al aan het uitbreiden van de systemen, omdat het duidelijk voorziet in een behoefte: informatie geven aan mensen waar ze op dat moment behoefte aa hebben ten behoeve van een sneller herstel.
Veel potentie
De potentie van e-health systemen zie ik zeker, alhoewel ik ook snap dat er een bepaalde weerstand leeft bij collega’s, als zou het iets technisch hoogstaand zijn waar alleen ICT-specialisten mee om kunnen gaan. Ik denk dat ik bewijs dat ook een fysiotherapeut, weliswaar met affiniteit voor e-health en computers, er goed mee om kan gaan. Enig doorzettingsvermogen, creativiteit, ondersteuning door de organisatie én de wil om te willen verbeteren zijn goede ingrediënten om ermee aan de slag te gaan en het tot een succes te maken!
3 februari 2016
Maarten Wirtz, fysiotherapeut in Topaz Revitel te Leiden